HTML

Ösztöndíjjal egy évet töltök Japánban...

Egy évet töltök Japánban egy kutató ösztöndíjjal. Remélem jó lesz. Itt megírom.

Friss topikok

  • mexvel: Nem semmi ----------------------------------- www.repjegy-repulojegy.hu (2011.01.30. 23:37) Repülőjegy haza
  • elite beat agent: Kérdeztétek, hogy hol lehet japán élelmiszert kapni Budapesten. Pl. itt: www.tokyoplaza.hu/ Va... (2010.09.20. 12:08) Hazaérkezés
  • fifla: Szia Nyomon követtem a blogod és nagyon tetszett az írásod. Most hogy hazaértél nem lesz egy ös... (2010.09.05. 22:36) Csomagok a repülőtérre
  • ORGASMUSFORSCHER: Drágajó ösztöndíjas, csak egy rövid komment: lszi ne próbáld meg a hazai és a japán viszonyokat ö... (2010.08.02. 17:58) Borzasztóan hosszú tűzijáték
  • vízumfeleség: @Pejho: Köszönöm :) Azt tervezzük, hogy még néhány hétig otthon is vezetjük a bolgot, leírjuk, hog... (2010.07.31. 07:09) Helló „Kittin”

Linkblog

2010.03.02. 07:17 vízumfeleség

Hétköznapok - étkezés, vásárlás

Étkezés

Leginkább a helyi kifőzdéből hozzuk a mindennapi betevőnket – itt az ebédre gondolok. Kb. 5-6 féle főételből, valamint 6-7 féle salátából lehet választani. Itt nagyjából 3x étkezünk egy héten. Hosszú távon ez is elég unalmas lesz. Próbálkoztam a helyi éttermeknél, hogy szeretnék onnan hozni ebédet, de sajnos erre nincs mód. Vagy megesszük helyben, vagy szevasz. Nekünk ez nem praktikus, egyrészt mert ketten eszünk meg egy adagot Zorkával (férfiaknak való mennyiséget tálalnak), másrészt addig Darina unatkozik a babakocsiban.

Lehet még ebédet szerezni a helyi boltban is. Egy egész pult van tele előre csomagolt kajákkal. Vannak sültek, tészták és persze rizs, meg néhány saláta. Néha innen is választunk, de a kifőzde finomabb.

Próbálkozunk a főzéssel is, mert hiányzik a leves. Zöldségekből elég nagy a választék, de 80%-áról nem tudjuk, hogy mi. Így a leves alapból krumpli, sárgarépa és vöröshagyma hármasból áll – ezt egészítjük ki hússal, brokkolival, karfiollal. Ami nagyon hiányzik egy jó kis magyaros leveshez, az a fehérrépa, petrezselyem, karalábé, TV paprika. Olyan fűszerkeveréket sem találtam, ami ezt pótolná. Jelenleg egy helyi keveréket használunk, többnyire zöldfűszerek vannak benne. Kicsit más tőle a leves íze, mint amit megszoktunk, de ehető (jól jönne egy nagy zacskó vegeta). És persze hiányzik a tejföl…

Olaszos ételeket egyébként lehet főzni könnyedén, ahhoz minden adott.

Reggelire és vacsorára nagyjából ugyanazt tudjuk enni, mint otthon. Vannak jó minőségű felvágottak, találunk hozzá zöldséget, és elég nagy a tej választék. Ami még más itt az a joghurt. Azt hiszem az itteni egészségesebb, ugyanis a joghurt maga nincs ízesítve. A natúr joghurtba van belekeverve a gyümölcs (egyébként azt hiszem a joghurtok nincsenek túlcukrozva és a chipsek sincsenek agyon sózva, mint otthon).

Kárpótlásul édességből nagyon nagy a választék, és nagyon szeretjük.

Egyéb háztartási cikkek

Mindent meg tudunk vásárolni, igaz nem az otthon megszokott formában. A papírzsepi itt borzalmas, málik, szakad, a wc papír ugyanígy. Mosópor… hááát…a zorkafoltokat nem veszi ki.

Másban nincs különbség, illetve még nem találkoztunk vele.

Árak

Minden körülbelül kétszer vagy még drágább mint otthon.

példák:

Eper (egy tálca, kb. negyed kiló) 399-2500 jen

Alma: 138 jen/db

Koktél paradicsom (negyed kiló) 298 jen

1,5 literes ízesített ásványvíz: 208-260 jen

Ásványvíz: 148 jen

3 fej vöröshagyma: 198 jen

8 szeletes kenyér (kb. negyed kiló): 248 jen

egy tubus vaj: 348 jen

Joghurt: kb. 168 jentől

Mit csinálunk?

A hétköznapok csendesen telnek, csakúgy, mint otthon – ilyenkor sokszor rám tör a honvágy, elég egyedül vagyunk így hárman.  Hétvégén pedig turisták vagyunk Japánban. Mindig megyünk valahová. 30 hetet töltünk itt, ez azt jelenti, hogy 30 hétvégénk van (már csak 26) arra, hogy minden megnézzünk, megtapasztaljunk.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tokio.blog.hu/api/trackback/id/tr881801898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elite beat agent 2010.03.02. 23:56:42

Sziasztok Gergő vagyok :)

Utána kérdezgettem a szüleimnél néhány dolognak kaja ügyben. Sajnos az említett dolgok valóban beszerezhetetlenek japánban. Sőt zeller és kelkáposzta sincs.

A karalábét álljtólag lehet pótolni Daikon-al

www.theworld.org/wp-content/uploads/Daikon.Japan_.jpg

Vagy Kabu-val

z.about.com/d/japanesefood/1/0/H/5/kabu1.jpg

Persze mivel ezek retkek, nem lesz tökéletesen ugyanaz de kísérletezni lehet velük gondolom... :)

A petrezselymet azt mondják lehet találni. Paseri néven fut.(parsléj? aztszem ennek hivatalosan fodros levélpetrezselyem a magyar neve vagy mi, de nem értek hozzá :) Persze ez sem ugyanaz, de hajaz rá. Állítólag a régi népi konyha használta is :)

www.afc.jfc.go.jp/matching/upload/img/sellers_00000458.jpg

Vannak nemzetközi élelmiszerekkel foglalkozó boltok, ha találtok ilyet akkor keressetek olasz paseri-t (italian paseri) az állítólag már majdnem ugyanaz mint az itthoni petrezselyem :)

Fehérrépát meg pasztinákkal lehet helyettesíteni, ilyet is láttak már az ilyen nemzetközi élelmiszerekkel foglalkozó boltokban. Sajnos ennek a japán nevét elfelejtettem...

Vegeta helyett meg Konsomme-t ajánlanak:

yappi.cocolog-nifty.com/photos/uncategorized/2008/09/09/ap1.jpg

Persze ez sem vegeta ízű, de pótolja valamennyire ... azt mondják :)

vízumfeleség 2010.03.04. 05:04:32

@elite beat agent: huh, köszi a sok infót. Felkutatom, kipróbálom :)

XLsister 2010.03.04. 08:13:42

Voltatok már a helyi baba-mama klubban?
H.

vízumfeleség 2010.03.05. 09:40:33

@XLsister: A helyi klub, nem biztos, hogy annyira helyi... A hétvégén szembesültem vele, hogy Kawasaki piszkosul nagy. Beutaztunk a központjába és majd egy órát vonatoztunk. :) Most Darina kicsit megfázott, így nem aktuális a klub, de jövő héten felveszem velük a kapcsolatot.
süti beállítások módosítása