HTML

Ösztöndíjjal egy évet töltök Japánban...

Egy évet töltök Japánban egy kutató ösztöndíjjal. Remélem jó lesz. Itt megírom.

Friss topikok

  • mexvel: Nem semmi ----------------------------------- www.repjegy-repulojegy.hu (2011.01.30. 23:37) Repülőjegy haza
  • elite beat agent: Kérdeztétek, hogy hol lehet japán élelmiszert kapni Budapesten. Pl. itt: www.tokyoplaza.hu/ Va... (2010.09.20. 12:08) Hazaérkezés
  • fifla: Szia Nyomon követtem a blogod és nagyon tetszett az írásod. Most hogy hazaértél nem lesz egy ös... (2010.09.05. 22:36) Csomagok a repülőtérre
  • ORGASMUSFORSCHER: Drágajó ösztöndíjas, csak egy rövid komment: lszi ne próbáld meg a hazai és a japán viszonyokat ö... (2010.08.02. 17:58) Borzasztóan hosszú tűzijáték
  • vízumfeleség: @Pejho: Köszönöm :) Azt tervezzük, hogy még néhány hétig otthon is vezetjük a bolgot, leírjuk, hog... (2010.07.31. 07:09) Helló „Kittin”

Linkblog

2010.02.18. 07:56 vízumfeleség

3 hónapos státusz

Csakúgy, mint Magyarországon itt is rendszeres orvosi ellenőrzésre kell vinni az 1 év alatti gyermekeket. Igaz, Japánban kicsit ritkábban, mint odahaza. Miután Darina 3 hónapos lett, eljött az első vizsgálat ideje (a következő majd 7 hónapos korában lesz, azt követően már otthon folytatjuk, havonta). 13 órára kellett mennünk a helyi Ward Office-ba. Ez volt az első alkalom, hogy a lányokkal egyedül szálltam vonatra – csak a szomszédos városig kellett eljutnunk, de remek tájékozódó képességemnek ez is kihívást jelentett. Zorka szerencsére együttműködő volt. Mostanában katonásan fogja a babakocsit, mikor hármasban sétálunk. Csak néhány érdekes bot, kavics tántorítja el a jó viselkedéstől.

Szóval pontosan érkeztünk az irodába. Az egyik ügyintéző hölgy megismert és már hívta is az angol tolmácsot, aki elkísért az első állomásra – igen, itt több állomásos a három hónapos vizsgálat. Ott már temérdek anyuka és gyermek fogadott. Megkaptam a 48-as sorszámomat, majd várakoztunk. A második turnussal – kb. 30 fős csoportokba tereltek bennünket – be kellett ülnünk egy (japánul beszélő) előadásra. Vicces és értelmetlen volt, de a szabály az szabály. Az egészből csak annyit értettem, hogy bíszízsí, ami a magyar BCG oltást jelentette. Ebből tudtam, hogy éppen az oltásokról kapok tájékoztatást. Egy halom tájékoztató lappal felfegyverezve – hiszen ezt is át kellett vennem – indult tovább a népes mamisereg az alagsorba. Ott újabb várakozás következett, majd az egyik segítő – több rózsaszín köpenyes nővérke serénykedett a várakozó anyukák között, tényleges segítséget nyújtva – jelezte, hogy ideje bemennem. Ekkor a lurkókkal egy nagy terembe tereltek bennünket, ahol le kellett vetkőztetni Darinát. Következett a mérlegelés (6,5 kg) és a mérés (60,3 cm). Zorka itt kezdett kicsit türelmetlen lenni, már unta a színes könyveket, gyorsan olvas, kb. 20 másodperc alatt végzett egyel, de szerencsére talált magának egy nagy rózsaszín plüss valamit, amivel lekötötte magát. Szóval tovább várakoztunk, majd szólítottak a doktornőhöz (3 orvos dolgozott egyszerre, hogy a számomra nem mindennapi anya és gyermeke tömeget gyorsan elintézzék, otthon ügye maximum 10-en szoktunk menni az egészséges rendelésre, és persze nem csak a 3 hónapos csecsemők vannak jelen.  Itt csupa, Darinával egyidős gyermekből volt kb. 70.). A doki nagyon jól beszélt angolul, ott nem volt gond, megvizsgálta Darinát, és persze mindent rendben talált, jól fejlődik a kislány. Már csak egy állomás volt hátra, a területi védőnő. Itt újra jött a korábbi hölgy, ki a tolmácsom volt. Elbeszélgettünk a védőnővel, csakúgy, mint otthon. Nagyon meglepődtek azon, hogy egyedül vagyok a két gyerekkel, nincs segítségem. Úgy fest, itt ez nem normális. Végezetül a védőnő megadta a telefonszámát, hogyha bármi bajom van, hívjam nyugodtan – persze nem beszél angolul :)

Egyébként, ahhoz képest, hogy a 48-as sorszámot nyertem meg, 2 óra alatt végeztünk! Éljen, éljen!

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tokio.blog.hu/api/trackback/id/tr561768082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edédi 2010.02.21. 08:29:34

Szilvikém! Örülök a beszémolónak, nagyon hiányoztok. Néhány napja lázas voltam, s most üdítően hatott, hogy láttalak Benneteket.
Van egy fényképeket Zórkával, küldjétek el legyetek szíves.
Ami itt megjelent, elmentem. Puszilom az egész családot, Nagyi-Dédi
süti beállítások módosítása