HTML

Ösztöndíjjal egy évet töltök Japánban...

Egy évet töltök Japánban egy kutató ösztöndíjjal. Remélem jó lesz. Itt megírom.

Friss topikok

  • mexvel: Nem semmi ----------------------------------- www.repjegy-repulojegy.hu (2011.01.30. 23:37) Repülőjegy haza
  • elite beat agent: Kérdeztétek, hogy hol lehet japán élelmiszert kapni Budapesten. Pl. itt: www.tokyoplaza.hu/ Va... (2010.09.20. 12:08) Hazaérkezés
  • fifla: Szia Nyomon követtem a blogod és nagyon tetszett az írásod. Most hogy hazaértél nem lesz egy ös... (2010.09.05. 22:36) Csomagok a repülőtérre
  • ORGASMUSFORSCHER: Drágajó ösztöndíjas, csak egy rövid komment: lszi ne próbáld meg a hazai és a japán viszonyokat ö... (2010.08.02. 17:58) Borzasztóan hosszú tűzijáték
  • vízumfeleség: @Pejho: Köszönöm :) Azt tervezzük, hogy még néhány hétig otthon is vezetjük a bolgot, leírjuk, hog... (2010.07.31. 07:09) Helló „Kittin”

Linkblog

2010.03.05. 15:13 vízumfeleség

Mindennapi szemetünk

Szomorú tény, de Japánban kétszer annyi szemetet termelünk, mint otthon. Pedig viszek saját szatyrot a boltba, szelektíven gyűjtünk, és mégis.

Az ok? Itt mindent legalább háromszor becsomagolnak. Az édesség benne van egy nylon zacskóba, valamint még műanyag tálcára is rendezik, és még párosával külön is becsomagolják a falatokat. Ugyanígy tesznek a sajtokkal és még sorolhatnám.

Egyébként a szemetet itt elég sűrűn elszállítják. Az általános háztartási hulladékot minden hétfőn, szerdán és pénteken elviszik. A többi napokon szelektív szemétgyűjtés van, összeszedik a papír, fém és üveg hulladékot.

Az óriási adag szemetünk miatt, kicsit utána is néztem Japán szeméttermelésének.

2004-es adatok alapján Japánban évente 50 millió tonna általános, háztartási hulladék keletkezik. Ez azt jelenti, hogy egy főre, kb. 394 kg szemét jut. Ami furcsa, hogy Magyarországon is körülbelül ezek az adatok. De akkor itt miért termelünk mégis többet? Mit tesznek a Japán családok azért, hogy kevesebb legyen a szemetük? Erről fogalmam sincs, nekünk nem hiszem, hogy sikerülni fog csökkenteni a mennyiséget.

A szemétszállítás elég szigorú szabályok szerint működik. Mint írtam, az adott szemeteket csak meghatározott napokon lehet kirakni, és akkor is reggel 8-ig meg kell ezt tenni. A rossz időben kirakott szemét tulajdonosa büntethető, ha elkapják. A mi házunknál egyébként nincsenek kukák. A nylon zsákokat egy háló alá kell rakni – a háló véd a varjak ellen, akik előszeretettel széthordják a szemetet – onnan szállítják el, kis teherautóval, ami természetesen zenél. Egyébként itt minden csipog, zenél, beszél.

Ami még a japán szemetünket jellemzi, az a bűz. Szerencsére itt sokszor eszünk halat, viszont annak maradékai rettenetes szagot árasztanak az egész lakásban. Miután a házirend szerint a szemetet csak a szemét napon lehet kirakni a szag a lakásban marad. Nyáron ez attól tartok, elviselhetetlen lesz!

3 komment

Címkék: japán szemét kawasaki


A bejegyzés trackback címe:

https://tokio.blog.hu/api/trackback/id/tr311811642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edédi 2010.03.09. 19:38:14

Szilvike, miért nem lehet kiszellőztetni a halszagot? Nem lehet ablakot nyitni?
Darina-baba meggyógyult már?
Küldjek valami lázcsillapítót vagy más gyógyszert Nektek vagy a Gyerekeknek?
Néztem játékot Zóra-babának: vegyek gyöngyöket vagy abból már rengeteg van? Fát- vagy kicsi műanyagot vegyek?
Írj miné többet, nagyon jó olvasni!
Puszilok mindenkit Sanyi nevében is! Gyöngyi

vízumfeleség 2010.03.10. 00:58:55

@Edédi: Szia!
szellőztetés: egyelőre a 18-20 fokot is kihívás tartani a lakásban. Nagy kincs a meleg, nem szívesen engedem ki. Nyáron pedig a hűvös lesz nagy kincs :), azt igyekszünk majd bent tartani.
Játék: szerintem bárminek örülni fog, tudod, csak kék legyen. A gyöngyöket mostanában hanyagolja.
Még 25 hét és megyünk! :)

vízumfeleség 2010.03.10. 01:01:30

@Edédi:
gyógyszer: nem kell semmi, voltunk dokinál, írt fel gyógyszert. Darina állapota egyelőre nem nagyon javul, sokszor jön rá köhögőroham. Olyankor sajnos hányni is szokott. A doktornő szerint hamarosan jobban lesz, ne aggódjunk. Már alig várjuk!
süti beállítások módosítása