HTML

Ösztöndíjjal egy évet töltök Japánban...

Egy évet töltök Japánban egy kutató ösztöndíjjal. Remélem jó lesz. Itt megírom.

Friss topikok

  • mexvel: Nem semmi ----------------------------------- www.repjegy-repulojegy.hu (2011.01.30. 23:37) Repülőjegy haza
  • elite beat agent: Kérdeztétek, hogy hol lehet japán élelmiszert kapni Budapesten. Pl. itt: www.tokyoplaza.hu/ Va... (2010.09.20. 12:08) Hazaérkezés
  • fifla: Szia Nyomon követtem a blogod és nagyon tetszett az írásod. Most hogy hazaértél nem lesz egy ös... (2010.09.05. 22:36) Csomagok a repülőtérre
  • ORGASMUSFORSCHER: Drágajó ösztöndíjas, csak egy rövid komment: lszi ne próbáld meg a hazai és a japán viszonyokat ö... (2010.08.02. 17:58) Borzasztóan hosszú tűzijáték
  • vízumfeleség: @Pejho: Köszönöm :) Azt tervezzük, hogy még néhány hétig otthon is vezetjük a bolgot, leírjuk, hog... (2010.07.31. 07:09) Helló „Kittin”

Linkblog

2010.05.11. 09:27 vízumfeleség

Mit eszünk és mennyiért

Már korábban írtam, hogy Japánban minden jóval drágább, mint otthon, viszont cserébe sokkal kényelmesebb itt megoldani az étkezést.

Minden boltban lehet vásárolni kész, helyben készült vagy előre csomagolt ételeket. Ezek az itteni viszonyokhoz képest olcsók.

Lehet kapni kész tálakat: többféle hús (általában rántott cuccok és/vagy hal), köretnek rizs és némi zöldség, meg helyi gyökerekből savanyúság, és persze nem hiányozhat egy kis falat tojásrántotta sem. Én ilyet általában a hal miatt veszek, ebben ugyanis nagyon finom lazac van. Egy tál 550 yen (ez egyébként a legdrágább, ami a boltban kapható). Vannak ilyenből szusi tálak is, de azokat még sosem kóstoltuk.

Lehet kapni sülteket: szoktunk vásárolni rántott húst (combot szoktak így rántani), vannak rántott vegyes zöldségek, ezek általában nagyon olajosak, nem kedveljük. Ehhez 2 perces rizst „főzünk”. Ez egy szuper találmány, 2 perc a mikróban és kész is. Nem mellékesen még finom is. A rántott hús darabja 148 yen, a rizst hármas csomagokban vásároljuk, úgy 248 yen.

Halak: Lehet kapni a boltban grillezett, párolt halat is szójaszószban. Azt nem tudom, hogy ez milyen hal, de finom, főleg a szójaszósz miatt. Egy hal, amiből Zorka és én is jóllakunk, 298 yen. Ehhez szintén 2 perces rizst eszünk köretnek.

Yakitori: Zorka legújabb kedvence a csirkehús nyárson. Egy-egy nyársat 100 yenért lehet a boltban vásárolni. A japánok az állatnak szerintem minden részét megeszik. Vannak nyársak, amelyek csak a csirke bőréből készültek. Mi a húsos változatot szoktuk venni. De csirke mellett készül még sok másból is, számomra felismerhetetlen állati részekből. Ehhez szintén rizst főzünk, ha ebédre vásároljuk. Uzsonnára csak magában szoktuk fogyasztani.

Ha pedig főzünk, akkor az otthon megszokott dolgokat készítjük. Most nagy sláger a palacsinta, főzünk még leveseket, főzeléket, pörköltet, tésztaételeket stb.

A reggeli és a vacsora az általában hideg, valamilyen szendvics, illetve kerül még az asztalra reggeli pehely, ami többnyire puffasztott rizsből készül.

Gyümölcsök: aranyárban vannak. Most drágult az alma, már 148 yen-t fizetünk 1 darabért. Szoktunk még venni banánt, az viszonylag olcsó, van hogy 4 db-ot 88 yen-ért árulnak. Az eper ismét drága 400 yen felett van egy kis tálca. Már kapható a cseresznye, 298 yen 10 dkg (még nem kóstoltuk). Szoktunk még venni sárgadinnyét, 10 dkg 100 yen (már hámozva, darabolva, 10 dekás csomagokban). Kivi 5 darab kb. 300 yen.

Italok: gyümölcsléből és szénsavas üdítőből nem olyan nagy a választék, mint otthon. Gyümölcsléből 100%-os almát és narancsot szoktunk venni. Ezek mellett még kapható grapefruit, de azt senki nem issza meg. Isszuk a helyi CC Lemont (citromos ital, tele C vitaminnal), Vitamin Water-t, és itt kapható, igaz csak automatákban DrPepper. Vásárolunk még gyömbért, és helyi ásványvizet. Teákból nagy a választék. Próbáltunk néhányat, de nem a mi íz világunk.

 

4 komment

Címkék: japán étkezés élelmiszer árak


A bejegyzés trackback címe:

https://tokio.blog.hu/api/trackback/id/tr741991743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edédi 2010.05.11. 18:30:55

Ahogy elnézem az áraitokat, a gyümölcsön kívül Japánban még ólcsóbban lehet étkezni, mint itthon. A földieper még mindig 1000 Ft feletti áron kapható (hazai), a szőlő 6-700,- Ft, a banán 3-400. A hazai körte 5-600 Ft. A házhozszállított mini ebédért általában 550,- Ft-ot szoktam fizetni. Az étel elég gyakran nyersen jön, bele lehet betegedni. A húsos étel 6-700 Ft. Szóval nálunk sem ólcsó semmiféle élelmiszer, a a legdrágább a rezsi, és a gyógyszerek. Isten őrizzen attól, hogy gyógyíttasd magad. Hol vannak a régi jó ingyen gyógykezelések. Most kaptam a reuma osztályon fürdőjegyet. Db-onként 800 Ft-ot kell fizetni - kezelések nélkül, azok is az egekben vannak már!
Remélem azért kijöttök a fizuból.
Szeretettel gondolok Rátok Nagyi-Dédi

Lizzzy · http://lizzy-japanblog.blogspot.com 2010.05.13. 07:53:35

Jól látom a képről hogy szereztél tejfölt? Hasonlít a miénkhez? Én eddig nem nagyon találtam, általában natúr joghurtot használok, de nem az igazi.
A gyümölcsöket én is nagyon drágának találom. Viszont meglepődtem amikor jöttünk, hogy mennyi mindent lehet kapni (még ha drága is). A tejfölön és néhány zöldségen kívül nem nagyon hiányolok semmit. A bentos frissen készített ebédes dobozok pedig isteniek! : ) Hiányozni fognak ha hazamegyünk.

vízumfeleség 2010.05.13. 12:03:31

@Lizzy11: Igen,szereztem. Nem olyan, mint az otthoni, de hasonlít (kicsit kemény, és savanyú, de tejföl :)). Nálunk Yuri és Maruetsu boltok vannak, mindkettőben kapható. Csak egy pár dobozzal tartanak, nehéz megtalálni. Az egyik boltban a tejeknél van "elrejtve", a másiknál meg a sajtoknál.
Mi az a bentos? Kipróbálnám!

Lizzzy · http://lizzy-japanblog.blogspot.com 2010.05.14. 13:57:58

@vízumfeleség: Amit te is írtál, az előre csomagolt kész tálak. Azt hiszem bento-nak hívják : )
süti beállítások módosítása